Alman
Historia
Historialla on meille almalaisille iso merkitys jokapäiväisessä toiminnassamme. Jo se että toimimme osittain historiallisissa rakennuksissa antaa meille tietyt palvelun raamit, eli mielestämme palvelun pitää olla perinteikkään kunnioittavaa ja tasapuolista kaikille vieraillemme.
Tältä sivulta lötyy tiivis läpileikkaus niin yrityksen kuin sen toimitilojen historiasta.
Mukavaa aikamatkaa Alman seurassa!
Yritys, Oy Alma Group Hotels Ab
2001 Petri Pihlajaniemi perusti Oy KRS-Loco Ab:n
2001-2010 Ravintola Veturitalli, Kristiinankaupunki
2002-2006 & 2009-2010 Café Alma, Kristiinankaupunki
2004-2006 Hostel Alma, Kristiinankaupunki
2004-2006 & 2009-2010 Hotel Alma, Kristiinankaupunki
2005 yrityksen nimeksi Oy Alma Group Hotels Ab
2006- Hotelli-Ravintola Alma, Seinäjoki
2006 Heidi ja Juha Ylikoski ostivat yrityksen
2008-2014 Perhehotelli Nurmela, Seinäjoki
2014- Varastohotelli Veturitalli, Seinäjoki
2016- Alman Jäätelökioski, Seinäjoki
Alma -nimen historia
Alma tarkoittaa joillain kielillä sielua ja joillain omenaa. Nämä eivät ole tässä tapauksessa innoittaneet hotelli-ravintolan nimeämiseen, kuten ei myöskään kukaan Alma -niminen ihminen. Tämä Alma juontaa juurensa 1800-luvun lopulla Kristiinankaupungissa rakennettuun laivaan, jonka nimi oli Alma. Yrityksen toimintaan nimi on tullut Café Alman myötä vuonna 2002.
Parkkilaiva Alma rakennettiin Kristiinankaupungissa ja se lähti puutavaralastissa neitsytmatkalleen Kööpenhaminaan 26.9.1875. Alma-laivasta tehtiin Kristiinankaupungissa näyttävä 1/8 pienoismalli vuosina 1987-1993. Pienoismallille tehtiin merenrantaan upea rakennus, johon avattiin myös Café Alma. Vuonna 2002 kahvila päätyi yrityksen omistukseen ja kun toiminta laajeni Seinäjoelle, ulkomaisiinkin ääntämyksiin sopiva nimi otettiin käyttöön myös siellä. Näin ollen vuodesta 2006 lähtien on Seinäjoen keskustassa, rautatieaseman vieressä palvellut asiakkaita Hotelli-Ravintola Alma.
Alman historia Seinäjoella
Kristiinankaupungissa vuodesta 2001 majoitus- ja ravintolatoimintaa harjoittanut yritys laajensi toimintaansa Seinäjoelle 2006. Tuolloin avattiin Hotelli-Ravintola Alma vanhaan rautatieläisten taloon, Seinäjoen matkakeskuksen naapuriin. Seinäjoen alkuvuosina yrityksellä oli vielä toimintaa Kristiinankaupungissa, mutta vuodesta 2011 lähtien kaikki toiminta on keskittynyt Seinäjoelle.
Vanhassa rautsikkana tunnetussa rautatieläisten talossa harjoitettiin toimintaa kolmentoista hotellihuoneen kera, kunnes vastaanottoon tultiin tarjoamaan Perhehotelli Nurmelan toimintaa vuonna 2008. Tämä perinteikäs hotelli keskustan toisella puolella toi kaivattua lisäkapasiteettia hotellipuolelle ja uusia asiakkaita myös Almaan. Alman hotellilaajennusten myötä Päärakennuksen huonemäärä nousi kahteenkymmeneen ja yritys luopui Perhehotelli Nurmelan toiminnasta 2014 keskittyen toimimaan Seinäjoella rautatieaseman vieressä.
Lisätilaa yrityksen toimintaan tuli Päärakennuksen ja rautatien väliseltä tontilta, kun VR:n vanhat rakennukset, höyryvetureiden vesitorni ja terveysasema, ostettiin kaupungilta. Entisen terveysaseman kellarissa oli VR:n edustussauna, jota vuokrattiin Almasta sauna- ja kokouskäyttöön, sekä ylemmät kerrokset vuokrattuna toimistotilana. Vesitorniin saneerattiin seitsemän hotellihuonetta ja ne valmistuivat heinäkuussa 2015. Muutama vuosi tästä ja jälleen todettiin tarvittavan lisää huoneita. Alkoi suunnittelu Alman Uudesta Tornista Päärakennuksen ja Alman Tornin väliin, vanhan VR:n terveysaseman paikalle.
Alman Uusi Torni vihittiin käyttöön vuoden 2020 alussa, pari kuukautta ennen koronan iskua, jonka myötä myös Alma hiljeni totaalisesti kerralla. Tästä kuitenkin selvittiin jatkamaan toimintaa, kiitos ymmärtävän pankin, saatujen sulkemistukien sekä uskollisen ja luotettavan henkilökunnan. Jo koronasulkujen aikaan alkoi Pollarin Talon remontointi osaksi Alman toimintaa. Tämä talovanhus siirrettiin Alman tornien ”takapihalle” ja siitä tehtiin idyllinen oma kokonaisuus, joka avattiin asiakkaille elokuussa 2022.
Nykyään Alman kokonaisuuteen kuuluu nämä neljä eri tyylistä, mutta toisiinsa sopivaa rakennusta, pitäen sisällään ravintolan lisäksi 81 hotellihuonetta ja 17 kokoustilaa.
Päärakennus
Petri Pihlajaniemi ajoi Seinäjoella kaksituhattaluvun alussa vuonna 1909 käyttöön vihityn rautatieläisten talon ohi ja ihastui hylätyn näköiseen talovanhukseen keskeisellä paikalla rautatieaseman vieressä. Rakennus oli kaupungin omistuksessa, eikä sitä oltu valmiita heti myymään rannikolta saapuneelle tuntemattomalle autonasentajalle. Viimein kaupungin edustajien vierailtua Kristiinankaupungissa tutustumassa Petrin saneeraamiin kohteisiin, he vakuuttuivat, että rakennus löysi pelastajansa. Parikymmentä vuotta tyhjillään ollut rakennus saneerattiin vuosina 2005-2006 ja Hotelli-Ravintola Alma avattiin elokuussa 2006. Rautsikka sisälsi sen jälkeen ravintolan ja kolme kokoustilaa, sekä sen yhteyteen rakennettu uudisosa 13 hotellihuonetta, joista kaksi sviittiä. Päärakennuksen hotellihuoneet on nimetty vanhojen höyryvetureiden lempinimien mukaan.
Sittemmin Päärakennuksen yhteydessä olevaa hotelliosaa on laajennettu kahteen kertaan. Neljän huoneen laajennus valmistui 2012 ja kolme lisähuonetta sekä keittiölaajennus 2014. Nykyisin Päärakennuksessa on näin ollen kaksikymmentä huonetta, joista kaksi sviittiä, saunallinen Ukko-Pekka sekä poreammeellinen Risto.
Alman Torni
Vanha höyryvetureiden vesitorni 1920-luvulta tuli yrityksen omistukseen vuonna 2012 ja erinäisten vaiheiden jälkeen sitä päästiin remontoimaan pari vuotta sen jälkeen. Kahta vesisäiliötä varten rakennetun tiilitornin saneeraus hotelliksi vaati näkemyksellisiä virkamiehiä, päättäjiä ja suunnittelijoita, että erikoisremonttiryhmä pääsi toteuttamaan tämän vaativan kohteen nostamisen uuteen loistoonsa.
Vuoden 2015 Tangomarkkinoille avattiin Alman Torniin kuusi saunallista huonetta sekä ylimmän kerroksen sviitti saunalla ja poreammeella. Sen verran oli tiukka aikataulu vesitornin kanssa, että ensimmäisille majoittumaan tulleille tangovieraille tarjottiin juomat Päärakennuksen terassilla, että huoneet ehdittiin saada majoituskuntoon. Tätä suuren suosion saanutta uniikkia majoituskohdetta tullaan edelleen ihastelemaan niin läheltä kuin kaukaa.
Uusi Torni
Vesitornin ja Päärakennuksen välissä oli vanha VR:n terveysasema, joka tuli yrityksen omistukseen vesitornin oston yhteydessä. Siellä oli maanpäällisissä kahdessa kerroksessa vuokrattua toimistotilaa ja kellarissa VR:n vanha edustussauna Toiska, jota vuokrasimme sauna- ja kokouskäyttöön. Tuo rakennus ei ollut suojeltu ja se oli tulossa käyttöikänsä päähän, joten sen tilalle aloimme suunnittelemaan laajennusosaa hotellille. Vanhan rakennuksen tilalle nousi vuonna 2020 Alman Uusi Torni, jonne tuli 52 huonetta, sauna- ja kokoustiloja sekä hotellin vastaanotto, joka tässä vaiheessa eriytettiin ravintolasta rauhallisemman sisäänkirjauksen mahdollistamiseksi. Historiaa kunnioittaen huoneet on teemoitettu Kristiinankaupungin ja Seinäjoen vanhoilla kuvilla, sviittien nimet ovat Kristiinankaupunki ja Seinäjoki sekä vuokrattava saunatila alakerrassa sai nimen Toiska.
Pollarin Talo
Seinäjoen keskustassa, torin nurkalla, oli vuodesta 1911 seissyt siihen Ylistarosta makustajakodiksi siirretty Pollarin Talo, joka oli puoliksi tiellä ja haluttiin siitä pois. Talon omistaja ei halunnut että taloa puretaan, joten ratkaisun tarjosi Petri, joka lupasi siirtää talon ja kunnostaa sen jatkamaan pitkän historiansa kirjoittamista. Vuoden 2019 lopussa talo siirrettiin yleisömeren seuratessa läpi keskustan Alman ”takapihalle” odottamaan uutta käyttötarkoitusta ja kunnostusta. Monien ajatusten ja ehdotusten jälkeen Pollarin Talo päätettiin nostaa lähemmäksi Alman muita rakennuksia ja saneerata Alman omaan käyttöön. Elokuussa 2022 valmistui saneeraus ja nyt Pollarin Talossa on kaksi sviittiä, Mandi ja Iisakki, talon ensimmäisen siirron toteuttaneen pariskunnan mukaan, sekä kaksi kokoustilaa, Tupa ja Salonki.