Pollarin talon saneeraus osaksi Alman toimintaa alkoi 20.9.2021 ja tälle sivulle päivitämme kuvia ja tarinaa projektin etenemisestä.

Pollarin talo seisoi Seinäjoen torin kulmalla vuodesta 1911, jolloin se siirrettiin tuolle paikalle Ylistarosta, vuoteen 2019, jolloin se siirrettiin Alman ”takapihalle” odottamaan seuraavaa sijoituspaikkaa ja saneerausta. Monista vaihtoehdoista toteutuskelpoisimmaksi valikoitui talon siirto pihan toiselle puolelle osaksi Alman pihapiiriä ja toimintaa.

Pollarin talon saneeraus

1911

Pollarin talo Seinäjoen keskustassa vuonna 1911, jolloin Iisakki ja Mandi Pollari siirrättivät talon Ylistarosta ja  alkoivat pitää siinä matkustajakotia. Sisällissodan jälkeen vuonna 1918 alakertaan avattiin kahvila Ainola ja matkustajakoti jatkoi toimintaa yläkerrassa. Näin ollen Pollarin talo tulee palaamaan Seinäjoen alkuvuosiensa mukaiseen käytöön, kun yläkertaan tulee majoitusta ja alakertaan kokoontumistiloja.

2019

Pollarin talo siirrettiin 18.11.2019 torin nurkalta Alman taakse odottamaan seuraavaa sijoituspaikkaa ja käyttötarkoitusta.

2021 / vko 38

20.9.2021 aloitettiin talon saneeraus ja valmistelut seuraavaa siirtoa varten

2021 / vko 39

Alimpia hirsiä vaihdettu, sisältä purettu välipohjaa ja rakennusta tuettu siirtoa varten.
Uudelta sijoituspaikalta jouduimme kaatamaan keskustan vähäisestä puustosta kolme puuta, mutta istutamme uusia kun se on mahdollista.
Pohjan kaivuu ja sähköjohdon veto aloitettu.

2021 / vko 40

Talo on valmisteltu ja ”ovet lukittu” siirtoa odottamaan.
Uuden paikan paalutus hoitui puolessa päivässä ja jo samalla viikolla valettiin anturat.
Nykyisiä rakennuksiakin huolletaan jatkuvasti, valukuvan taustalla Uuden Tornin ikkunoiden pesu käynnissä.

2021 / vko 41

Pohjien teko jatkuu, salaojat ja läpiviennit tehty ja pikkuhiljaa päästään maanpäällisiin töihin.
Kivijalka vanhoja porakiviä vaille valmis ja ensimmäisten porakivien asennus.